Kidulių krašto vynas džiugina ne vien kiduliečius

Prieš beveik dvejus metus Kiduliuose duris atvėrusi kavinė „Vilkenta“ yra ypatinga. Nors miestelis nedidelis, čia niekada netrūksta klientų, o kiekvienas iš jų žino, kad kavinėje galima paragauti vietinės gamybos vyno. Jį gamina kidulitis vyndarys Juozas Vilkenis.

Svarbiausia – natūralumas

Uogos, žiedai, vanduo ir cukrus – pagrindinės J. Vilkenio gamybos vyno sudėtinės dalys. Jo fermentacija užtrunka maždaug tris mėnesius, tačiau tikslios trukmės nuspėti negalima: „Vynas diktuoja savo sąlygas ir turi jo klausyt, elgtis taip, kaip jis nori.“ Po fermentacijos nupilamos nuosėdos ir vynas paliekamas bręsti. „Aišku, su juo dirbu. Kas mėnesį po vieną sykį kiekvieną talpą perpilstau, nes vynas turi išvysti truputį šviesos ir gauti deguonies.“ Dabar vyno daryklos patalpose stovinčiose talpose – ir šių metų, ir senesnis vynas. „Šiemet uogų vyno nedarau, kadangi jo užtektinai turiu. Dabar tik pienių žiedų vynas. Su juo yra sudėtinga, negali suspėti užraugti keliems metams.“

Vynas tinkamas gerti jau po metų, tačiau galima ragauti ir jauno, pusės metų vyno. Į butelius jis pilstomas, pasak J. Vilkenio, kai reikia, kai jo trūksta realizacijai. Didžioji vyno dalis vis dėlto paliekama bręsti nerūdijančio plieno talpose. „Mūsų senoliai darydavo paprasčiau – ąžuolinėse statinėse. Tada užtekdavo kas pusę metų jį atverti, nes medis kvėpuoja.“ Vis dėlto šiais laikais vyndariai mieliau brandina vyną plieninėse statinėse, nes medinę statinę reikėtų kaskart fermentacijai ruošti iš naujo. Skonis nuo to nenukenčia – J. Vilkenis vyną brandina su ąžuolu. Jis gerai žino, kiek jo reikia, kad skonis būtų kuo geresnis.

Skaityti visą straipsnį – drg.lt

You may also like...